Založ si blog

Svetové dni mládeže Madrid 2011

Svetové dni mládeže v Madride 2011. (SDM)

Udalosť na ktorej sa zišlo takmer 1,5 milióna mladých ľudí ochotných zmeniť svoj život, správne ho nasmerovať a žiť ho v duchu kresťanskej lásky, v hesle :“Zakorenení a postavení na Ježišovi Kristovi, upevnení vo viere“(Kol 2,7).

Udalosť, ktorú sledovali milióny ľudí po celom svete. Udalosť, ktorá ovládla na takmer tri týždne celé Španielsko, a bolo tam zúčastnených takmer 3.000 Slovákov. A slovenské médiá sa rozhodli udalosť takéhoto rozsahu a posolstva, ktoré sa dotýka každého človeka, takmer odignorovať. A ak už ju spomenuli, tak väčšinou v zmysle „Štrajky proti pápežovi v Madride“ alebo „Vigíliu SDM prekazila búrka“, . Smutné, no zároveň pochopiteľné. To však nič nemení na tom, že čas strávený v Madride a ešte predtým vo Valencii môžem bez dlhého uvažovania označiť za moje najužitočnejšie strávenie leta.

Leta, počas ktorého som spoznal obrovský počet mladých ľudí zo zahraničia (najmä z Talianska, ktorých tam bolo asi 90.000 a ich pokrik : „Italiani batli le mani“, bude mnohým pútnikom zo SDM ešte dlho znieť v hlave J ) a dokonca sme s pár Talianmi a Brazílčanmi zorganizovali malý medzinárodný futbalový turnaj, kde sme nakoniec obsadili druhé miesto za víťaznými Talianmi, ktorý nás porazili 1:0. Okrem množstva cudzincov sme sa stretli aj s z rôznych kútov Slovenska, s ktorými sme nadviazali nové priateľstvá, ktoré sa budeme ďalej snažiť rozvíjať aspoň pomocou sociálnych sietí a možno občasných stretnutí.

Okrem kontaktu s ostatnými pútnikmi sme si každý našli čas aj na vnútorné stíšenie sa a premýšľanie nad obsahom posolstva SDM.

Atmosféra, ktorá bola už od začiatku vynikajúca a priateľská, sa ešte zlepšila príchodom Svätého Otca Benedikta XVI.. Vo chvíli, keď Svätý Otec prechádzal námestím Plaza de Cibeles niekto spontánne začal kričať : Esta es la juventud del Papa !, výkrik, ktorý nás sprevádzal už až dokonca SDM na každom kroku.. V metre, v reštaurácii, na pešej zóne, všade. Tento výkrik bude znieť v mojom srdci celý život. Všetci sme sa pridali, pretože sme si boli vedomí, že kričíme niečo správne, že takto dávame vedieť mestu Madrid, celému Španielsku a svetu, že Katolícka cirkev je živá, mladá a pre množstvo mladých ľudí stále príťažlivá. V tej chvíli museli utíchnuť všetky hlasy, že Cirkev a pápež nedokážu zaujať mladých ľudí a sú len pre staré babky.

 

Program Sv.Otca v Madride bol náročný. Prvý deň, po prílete do Madridu, prišiel do centra mesta, kde nás požehnal. Na druhý deň viedol Krížovú cestu, ktorá sa konala v centre Madridu,takže dostať sa na miesto jej konania,tak ako aj včera na prvítanie, bolo už dve hodiny pred jej začiatkom pre veľkú účasť prakticky nemožné. Tretí deň sme sa všetci pútnici presunuli na letisko Cuatro Vientos, kde sa mali odohrávať hlavné udalosti SDM- Vigília a slávnostná svätá omša, ktorá mala byť na druhý deň. Prvý moment, hneď ako som prišiel na letisko bol veľkolepý. V diaľke sa vypínal obrovský nádherný oltár, ktorý symbolizoval strom so svojimi koreňmi, čiže veľmi pekne korešpondoval aj s heslom SDM :“Zakorenení a postavení na Ježišovi Kristovi, upevnení vo viere“(Kol 2,7).

Večerná vigília začala okolo 20:00 a počas nej Sv.Otec zodpovedal na množstvo otázok mladých ľudí. Kvôli nepriazni počasia však nestihol zodpovedať všetky a vigília sa predčasne ukončila. Po Vigílii nasledovala celonočná adorácia.

 

Ráno po prebdenej noci na karimatke a v spacáku nás prebral výkrik: „Buenos dias!“, čo znamenalo, že už iba pár hodín a bude tu hlavná udalosť SDM-Sv.omša celebrovaná Sv.Otcom Benediktom XVI.. Počas homílie nás povzbudil, aby sme sa „posilňovali vo viere“ a vyslovil aj myšlienku, že „nasledovať Ježiša vo viere znamená kráčať s ním v spoločenstve Cirkvi. Nemôžete nasledovať Ježiša sami. Kto podľahne pokušeniu kráčať „na vlastnú päsť“, alebo žiť vieru podľa individualistickej mentality, ktorá prevláda v spoločnosti, riskuje, že Ježiša Krista nikdy nestretne, alebo skončí nasledovaním jeho falošného obrazu“ a na záver svojej homílie vysovil myšlienku: „ Nech sa všetci v Cirkvi, pastieri i veriaci, približujeme každý deň stále viac k Pánovi, aby sme tak rástli vo svätosti života, a tak vydávali účinné svedectvo, že Ježiš Kristus je skutočne Božím Synom.“

Na konci svätej omše Sv.Otec oficiálne vyhlásil, že budúce Svetové dni mládeže sa uskutočnia v Rio de Janiero, v Brazílii. Po požehnaní sme potleskom vyprevadili Sv.Otca k lietadlu, odkiaľ nás ešte raz požehnal, a potom sa už venoval svojim ďaľším povinnostiam.

Tou chvíľou boli SDM 2011 v Madride ukončené, avšak ich posolstvo žije v nás, v tých , ktorí sme sa ich zúčastnili a dostali za úlohu poslať toto posolstvo ďalej, aby nezahynulo, ale aby sa posúvalo ďalej a prinášalo radosť, čo najväčšiemu počtu ľudí.

 

Celé SDM v Madride boli jeden obrovský kultúrny a duchovný zážitok, ktorý by som si chcel o dva roky v Brazílii, už ako dobrovoľník, ak mi to finančné možnosti dovolia, zopakovať. Tí, ktorí uvažujete, že by ste šli, tak neváhajte. Je to investícia, ktorá sa vám miliónkrát vráti, keď to tam zažijete….

 

Nevyliečený.

27.02.2016

V bezveternom tichu Našla môj list Na prahu dverí Ani ho nečíta Ona vie Verí Na mňa útočia démoni Niekde v limbe Na hraniciach krajších zajtrajškov Niekde na okraji nových svetov Tam kde premýšľam a smútim Za jej každou vôňou Za jej poslednou vetou

Lavínové nebezpečenstvo.

19.02.2016

Predstavte si, že stojíte v strede kopca. Strhne sa lavína a vy vidíte, ako sa tá obrovská masa snehu, kameňov a ktovie čoho iného nezastaviteľne rúti priamo na vás. Únik je nemožný, skryť sa niet kde. Jediné, čo vtedy viete je to, že zomriete a dúfate, že keď vás to biele monštrum, ktoré má každým metrom ničivejšiu silu, pohltí, tak že sa to stane aspoň [...]

Cieľová stanica (premárnených) šancí

02.02.2016

Bol február, päť stupňov, fúkal vietor a strašne pršalo. Neviem, koľko bolo v ten deň spáchaných samovrážd, ale som toho názoru, že ak by som sa chcel zabiť, tak by to bolo práve vtedy. Ja som sa v ten deň zamiloval. Samozrejme, vtedy som o tom ešte nevedel, láska na prvý pohľad predsa neexistuje, ale možno minimálne povedať, že vtedy to všetko celé začalo. Kráčala [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 28
Celková čítanosť: 69383x
Priemerná čítanosť článkov: 2478x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy